Rijgeschiktheid

Het CBR beoordeelt of iemand gezond genoeg is om een rijbewijs te halen of te houden. Volgens de wet moeten namelijk alle bestuurders rijgeschikt zijn. Dat wil zeggen: geestelijk en lichamelijk in staat om te rijden. Het gaat dan om de medische geschiktheid, de praktische rijgeschiktheid bij een handicap of beperking en de rijvaardigheid in het kader van de vorderingsprocedure. Ook het opleggen en uitvoeren van maatregelen, zoals een cursus alcohol en verkeer, gebeurt door de divisie Rijgeschiktheid.

De divisie is onderverdeeld in de afdelingen Medisch, Vorderingen en Bezwaar en beroep. Daarnaast heeft de divisie ondersteuning van het secretariaat, functioneel beheer, administratie specials, senior medisch adviseurs en productmanagers. In totaal telt deze divisie zo’n 350 medewerkers.

Rijgeschiktheid beoordeelt jaarlijks zo’n 600.000 Gezondheidsverklaringen, die nodig zijn om het rijbewijs te halen of houden. Daarnaast behandelen we jaarlijks ruim 20.000 mededelingen van de politie van bestuurders van wie wordt getwijfeld aan de rijvaardigheid of rijgeschiktheid. Deze bestuurders kunnen we een educatieve cursus of een onderzoek opleggen of –in het zwaarste geval– het rijbewijs afnemen.

Naam

“Afwisselend werk in de sociale geneeskunde” - Walied

Tijd voor verdieping
Als medisch adviseur ben je onderdeel van een behandelteam van gemiddeld vijf medisch adviseurs en vijf medewerkers gezondheidsverklaring. Ieder team heeft zijn eigen dossiers. Daarbij werken we nauw samen in de besluitvorming over de rijgeschiktheid van bestuurders. Daar zitten complexe medische casussen tussen. Het ‘puzzelen’ en het brainstormen hierover in een multidisciplinair team van (senior) medisch adviseurs en juristen geeft mij extra inhoudelijke verdieping. Er is hier - in tegenstelling tot veel klinieken - ook echt tijd voor. Bij het CBR kun je je ook op andere vakgebieden dan alleen het medische ontwikkelen. Zo ben ik zelf betrokken bij het ontwerp en de ontwikkeling van een nieuw intern softwaresysteem. Dat maakt het werk voor mij op een leuke manier afwisselend.

Kunnen helpen geeft voldoening
Ik ben me er goed van bewust dat achter ieder dossier een mens en een verhaal zit. Dus als ik extra gegevens nodig heb, dan kies ik er eigenlijk altijd voor om te bellen in plaats van een brief te sturen. Zo heb je toch persoonlijk contact met de klant. Terwijl je de anamnese afneemt, denk je met mensen mee en help je ze op weg. Dat wordt enorm gewaardeerd. Een rijbewijs betekent voor veel mensen namelijk onafhankelijkheid. Een oudere die geen beroep op zijn kinderen hoeft te doen bijvoorbeeld, of een vrachtwagenchauffeur die zeker is van zijn brood. Als ik daarbij kan helpen, haal ik daar veel voldoening uit.

Gezonde balans tussen werk en privé
De sfeer bij het CBR is ontspannen en het is heel fijn werken met mijn collega’s. Ik kan mijn eigen tijd goed indelen, waardoor ik een gezonde balans heb tussen werk en privé. Als je houdt van het oplossen van medische vraagstukken, graag in een team werkt en verder wilt in de sociale geneeskunde, dan zit je bij het CBR absoluut goed!

-

“Ik hou van de diversiteit - in collega’s en in het werk” - Marina

Een gemêleerd gezelschap
Het leuke aan werken in mijn behandelteam vind ik dat iedereen een andere achtergrond heeft. Zo zijn er mensen die uit de psychiatrie, de interne geneeskunde, fysiotherapie en geriatrie komen. Ook de ervaring verschilt: de een is net afgestudeerd als basisarts, de ander is een huisarts die ervoor kiest om de laatste jaren voor zijn pensioen regelmatiger te gaan werken, zonder avond- en weekenddiensten. Die diversiteit maakt dat we gezamenlijk heel veel kennis hebben. Daar maken we graag onderling graag gebruik van. Daarbij zijn mijn collega’s ook nog eens vrolijk en positief. Alles bij elkaar is dit een fijne, open omgeving. Bij het beoordelen van de rijgeschiktheid van mensen komen uiteenlopende aandoeningen aan de orde, ook buiten jouw eigen vakgebied. Je start daarom met een 10-weekse interne opleiding. Die begint met een introductie binnen het CBR. Daarna krijg je een deel zelfstudie over verschillende aandoeningen en studeer je in teamverband. Ook leer je werken met de verschillende interne systemen. Ik heb de opleiding en de begeleiding die ik daarbij kreeg, als heel positief ervaren. Ook is het belangrijk voor mij dat ik bij het CBR mijn BIG-registratie kan behouden.

Betekenisvol werk
Patiënten zie je hier niet. Als je dat graag wilt, dan is het beroep van medisch adviseur wellicht minder geschikt voor je. Je hebt wel telefonisch contact met mensen – iets wat ik zelf heel prettig vind. Zeker als je ze over een positief besluit mag vertellen. Die vreugde doet echt wat met me. Met mijn werk draag ik bij aan de verkeersveiligheid en dat voelt goed. Want uiteindelijk willen we toch allemaal dat onze kinderen veilig zijn in het verkeer?

Niet de vacature kunnen vinden die je zoekt?

Ontvang nieuwe vacatures voor deze zoekopdracht per e-mail. Maak een Jobalert

Maak een Jobalert