Wat doet een examinator CCV

Bij het CBR beleef je als examinator elk uur een ander avontuur en lever je een belangrijke bijdrage aan de verkeersveiligheid. De diversiteit van grote voertuigen, examenlocaties en kandidaten maakt het beroep van examinator afwisselend.

Iedere CCV-examinator volgt eerst de basisopleiding tot B-examinator. Bij een succesvolle afronding van de opleiding neem je eerst een aantal maanden B-examens af, vervolgens stroom je door naar de C/D/E/T-opleiding. Na de opleiding ben je verantwoordelijk voor het toetsen van deze categorieën. Bij afname van deze examens worden de voertuigen van de opleider gebruikt; tractor, bus en/of vrachtauto. Dit kan in combinatie zijn met een aanhangwagen.

Enerzijds is het een hele zelfstandige, verantwoordelijke functie, anderzijds maak je samen met jouw collega examinatoren en examenmanager onderdeel uit van een hecht team, waarin altijd ruimte is om met elkaar te overleggen.

Werken bij CBR

Werken bij CBR "Samen werken aan een verkeersveilig en mobiel Nederland!"

Wat wij doen

Wat anderen over ons zeggen Onze succesverhalen

Sinds juli 2015 nemen CCV examinatoren het praktijkexamen voor het T-examen af. Het is voor alle bestuurders van Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) verplicht om, wanneer zij op de openbare weg rijden, in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. Het rijbewijs is te behalen vanaf 16 jaar.

De film ‘Zo gaat het praktijkexamen T-rijbewijs’ geeft een indruk van hoe het examen verloopt.

"Vanuit onze rijopleiding zien wij dat het CBR de laatste jaren, met het mondiger worden van de maatschappij, andere eisen stelt aan de examinatoren. Het is van belang dat een examinator beschikt over uitstekende communicatieve en sociale vaardigheden. Zo is hij of zij in staat om een kandidaat op zijn gemak te stellen en goed te begeleiden. En mocht een kandidaat onverhoopt een negatieve beoordeling krijgen, dan moet een examinator in staat zijn de boodschap op een standvastige, duidelijke en begripvolle manier over te brengen. Het CBR weet hiervoor de juiste examinatoren te selecteren."

- Marco Don, DON Opleidingen

Zo gaat het bij het vrachtauto-examen