Soms kan het voorkomen dat je nog vragen hebt over het werken bij CBR, begrijpelijk! Daarom vind je hier een overzicht van de meest voorkomende vragen met de antwoorden.

Wat is de opleidingseis?

We verwachten een havo/mbo 4 werk- en denkniveau. Wij screenen extra op jouw motivatie en passende werkervaring. Hiervoor vragen wij jou om gericht antwoord te geven op de drie vragen in de vacature tekst. Vinden wij jouw motivatie en CV passend, dan krijg je een uitnodiging om een e-assessment te maken. Het e-assessment is specifiek ontwikkeld voor de functie van examinator, waarbij gelet wordt op havo/mbo 4 werk- en denkniveau en specifieke competenties die gerelateerd zijn aan de functie van examinator.

Ik ben rij instructeur, kom ik in aanmerking?

Rij instructeurs worden van harte uitgenodigd om te solliciteren en worden meegenomen in het reguliere sollicitatieproces en opleiding. Omdat rij instructeurs binnen de keten van het CBR zitten worden zij voorgesteld aan de desbetreffende examen manager. Hieruit volgt een gesprek waarin onder andere eventuele inzet wordt besproken.

Wanneer is de sluitingsdatum van de vacatures?

Zolang de vacature op de website staat kun je solliciteren. De selectieprocedure heeft een gemiddelde doorlooptijd van een maand. Wij hebben de intentie de vacature zo snel mogelijk na het in dienst nemen van een kandidaat te sluiten. Het zou kunnen voorkomen dat een selectieprocedure nog loopt terwijl een passende kandidaat is gevonden.

Ik ben nog niet 10 jaar in het bezit van mijn B rijbewijs, maar rij jaarlijks heel veel kilometers, kan ik toch solliciteren?

Nee. Minimaal 10 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs B is een harde eis, die Europees wettelijk is vastgelegd. Hier worden geen uitzonderingen op gemaakt. Als je 10 jaar in het bezit bent van je rijbewijs op het moment dat de opleiding start, kun je solliciteren. Geef dat aan in je motivatiebrief.

De afstand van mijn adres naar de examenlocatie bedraagt iets meer dan 40 kilometer. Is dit een probleem?

Maximaal 40 kilometer (de optimale route via routenet.nl) is vast gelegd in onze CAO en is een harde eis. De route berekenen wij ten alle tijden via routenet.nl.

Is het ook mogelijk om parttime te werken?

Gedurende de opleiding is fulltime inzet een vereiste. Na de opleiding is er mogelijkheid om parttime te werken.

Tijdens de eerste 8 weken krijg je 4 dagen per week les in ons opleidingscentrum in Leusden, Deventer en Zoetermeer. Een dag in de week kijk je mee op het examencentrum waar je bent aangenomen. We verwachten dat je in die periode ook in de avonden en de weekenden studeert. Een leerzame, inspirerende maar ook zware periode, zo horen wij terug van veel collega’s.

Ontvang ik gedurende de opleiding salaris of gaat dit pas in na de opleiding?

Bij aanvang van de opleiding ontvang je salaris. Vanaf dat moment ben je in dienst.

Hoelang duurt de opleiding?

De opleiding duurt in totaal vier maanden.

Ik heb korter dan 1 jaar geleden ook gesolliciteerd en ben afgewezen. Mag ik nu opnieuw solliciteren?

Een afwijzing voor dezelfde functie geldt voor de duur van 1 jaar. Je kunt dus pas 1 jaar na de afwijzing weer opnieuw solliciteren, ongeacht in welke fase in het traject je bent afgewezen. Er zijn 2 uitzonderingen. Je bent afgewezen omdat:

  1. De vacature was al vervuld of wij hadden al voldoende kandidaten in het proces (en om die reden ben je afgewezen).
  2. De afstand naar de examenlocatie was te groot, maar momenteel voldoe je wel aan het criterium van maximaal 40 kilometer, omdat je inmiddels bent verhuisd of er een nieuwe vacature bij jou dichter in de buurt is vrij gekomen.

Ik wilde reageren op de locatie maar zie dat deze er niet meer tussen staat. Kan ik nog reageren?

Dan is de vacature helaas vervuld. Reageren is pas weer mogelijk als de locatie weer in de vacature staat vermeld. Je kunt het beste de werkenbijcbr.nl pagina goed in de gaten houden. Mocht de vacature binnen jouw regio nog niet online staan, dan kan je een job alert aan maken (dan krijg je als eerste de nieuwste vacatures toegestuurd per mail).

Hoe ziet de opleiding eruit?

Een stevige opleiding vormt je basis. Als je bij ons in dienst komt, begin je met een intensieve fulltime training van 4 maanden. Tijdens de eerste 8 weken krijg je 4 dagen per week les in ons opleidingscentrum in Leusden, Deventer en Zoetermeer. Een dag in de week kijk je mee op het examencentrum waar je bent aangenomen. We verwachten dat je in die periode ook in de avonden en de weekenden studeert. Een leerzame, inspirerende maar ook zware periode, zo horen wij terug van veel collega’s. In de opleiding ga je stapsgewijs, onder begeleiding van je coach, aan de slag tijdens de examens. Aan het einde van de opleidingsperiode van 16 weken beoordelen wij of je op niveau bent. Met andere woorden: of jij die specialist bent die in korte tijd een optimale examensituatie kan creëren, een goede beoordeling van een examenrit kan geven en dit weet over te brengen. Na de vier maanden wordt definitief bepaald of je als examinator aan het werk gaat. Als een examinator goed functioneert, is het de intentie van het CBR om het jaarcontract om te zetten naar een dienstverband voor onbepaalde tijd. Daarna is een parttime constructie (van minimaal 3 hele werkdagen per week) bespreekbaar. Op het moment dat je in dienst komt, ontvang je vanaf dag 1 direct salaris. Indien de reisafstand naar de opleidingslocatie te groot is, biedt het CBR een mogelijkheid tot overnachting.

Hoe ziet de medische keuring eruit?

De medische keuring houdt het volgende in: het bespreken van de door jou ingevulde vragenlijst, een ogentest, het meten van de bloeddruk, een ECG, een urinecontrole op suiker en een lichamelijk onderzoek.

Wat zijn de werkdagen en werktijden van een examinator?

De werkdagen zijn van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 16:00 uur. Incidenteel wordt er ook gewerkt op zaterdagen. Dit gaat altijd in overleg.

Ik ben een rijschoolhouder, mag ik mijn rijschool aanhouden?

Nee. Op het moment dat je contract ingaat, ben je in dienst van het CBR. Dan is het niet meer toegestaan dat je een rijschool exploiteert. Als je partner een rijschoolhouder is nemen wij je sollicitatie niet in behandeling in verband met belangenverstrengeling.

Ik ben een rijinstructeur, kan ik worden opgeleid voor dezelfde locatie waar ik ook les heb gegeven?

Nee dat is niet toegestaan, dan zal je ergens anders worden opgeleid en moet je eerst een jaar buiten het gebied te werk worden gesteld.

job alert

Mis geen interessante vacatures.
Stel een job alert in!